Одштампајте ову страницу
среда, 04 август 2021 10:54

СЛАВА КОСТОЛЦА СВЕТИ ПРОКОПИЈЕ

Православни верници широм Србије су у среду, 21. јула, прославили великог Христовог следбеника Светог великомученика Прокопија. Према историјским подацима, страдао је 303. године, а јавно је исповедао своју веру, знајући притом да ће бити погубљен.

Овај светац је две деценије заштитник грађана Градске општине Костолац. Као и претходних и ове године је дан уочи празника организована литија градским улицама.

У порти цркве Светог Максима Исповедника, након литургије, одржана је свечаност на којој су се најпре обратили градоначелник Пожаревца Саша Павловић и председник Градске општине Костолац Серџо Крстаноски, а потом су најбољим костолачким ученицима и спортистима генерације Основне школе „Јован Цвијић“ и Техничке школе са домом ученика „Никола Тесла“ уручене награде и повеље.

„Саборност и чување обичаја Српске православне цркве у Костолцу негује се већ двадесет година.“, истакао је градоначелник Павловић. Претходни период, према његовим речима, био је турбулентан, међутим, слободно се може рећи да су Свети Прокопије и догађаји организовани њему у част допринели да се људи још више зближе.

„Двадесет година негујемо и чувамо обичаје и то чинимо радујући се и прослављајући заједно са комшијама и пријатељима других религија и вероисповести. Хришћанство и православље не остављају простора за било какав другачији суживот са људима који су по нечему различити, осим да се волимо и поштујемо. Зар није управо Костолац пример за то да су различитости нешто што је предност? Свети Прокопије је као готово и сви светитељи страдао верујући у Христа. Од тренутка када је примио своју веру, показао је велику одлучност да не скрене са свог пута, уверен да то ради за добробит своју и свог народа. Иако су околности данас значајно другачије, мислим да повика о вери, упорности и љубави према ближњима, може данас да се препозна и у развоју наше Градске општине Костолац. Уколико у томе будемо имали и надаље бар део одлучности какву је Свети Прокопије имао, знам да нас очекује светла будућност.“, рекао је градоначелник Пожаревца.

Честитајући славу суграђанима, председник Градске општине Костолац Серџо Крстаноски је нагласио да као што сваки дом слави неког свеца, тако и овај град има свог заштитника:

„Већ двадесет година Свети Прокопије је чувар нашег града. Славимо га поштујући наше обичаје, традицију, у духу православља и светосавља. Уз честитке свим грађанима пожелео бих да им донесе пуно здравља, личне и породичне среће, мир, благостање, спокој и радост.“, поручио је Крстаноски.

Овогодишњи колачар славе била је председница Скупштине Градске општине Костолац Милена Церовшек, која је истакла да је свака година имала своју поруку и да је сваки домаћин славе дао лични печат овом празнику. Нагласила је да Костолац има дугу историју и традицију, а као мали град са јаком индустријом, један је од значајнијих енергетских центара у Србији.

„Поред рударства и енергетике, који су обележје овог града већ век и по, све више смо и туристички атрактивни у међународним оквирима. Данас са поносом истичемо да смо житељи мале општине са културним и спортским манифестацијама на којима би нам позавидели и многи већи градови. Трудићемо се да тај дух негујемо и преносимо на будуће генерације. Драги суграђани, поносни смо на све што смо данас остварили. Обећавамо вам да ће свака наредна година бити боља. Заслужујете нове инвестиције, нова радна места и савремену инфраструктуру. Желим да поручим свима вама са којима делим ове свечане тренутке да смо тим који жели да сарађује у циљу квалитетнијег живота наших суграђана. Желимо да улажемо у све сфере друштвеног живота, због чега сам сигурна да ћемо бити једна од најразвијенијих општина која ће задржати младе да не одлазе.“, поручила је Церовшек.

Иначе, за разлику од претходних, ове године је градска литија пронела и заветне иконе Светог Прокопија и Светог Максима Исповедника, рађене по узору на фрескопис из истоимене цркве.

Старешина костолачке цркве свештеник Дејан Лазаров указао је на то да су се грађани који су учествовали у литији помолили свецима да заштите све оне којима је помоћ потребна:

„Од овог тренутка, они су наши заштитници и чувари, заступници Господа. Зато им се молимо, тражимо помоћ од њих, благодаримо за сва доброчинства која нам је Господ учинио. Литија је црквено предање које има своје утемељење и захваљујући њој сједињујемо се са Господом. Стога, да бисмо допрли до Господа морамо ићи његовим путем.“, казао је свештеник Лазаров.

Свечаности поводом градске славе Светог Прокопија испред града Пожаревца присуствовали су градоначелник Пожаревца Саша Павловић, председник Скупштине града Предраг Мијатовић, начелник Градске управе Лазар Станојевић, затим, председник Градске општине Костолац Серџо Крстаноски, председница Скупштине ГО Костолац Милена Церовшек, заменик председника ГО Костолац Дарко Грубетић, заменик председнице Скупштине ГО Костолац Далибор Илић, в. д. начелнице Управе ГО Костолац Ана Тишма, секретар Скупштине ГО Слађана Петрушић, директорка Центра за културу Костолац Јелена Шаманц, представници цркве, привредних субјеката, школа и бројни грађани.

У музичком делу програма наступили су вокална солисткиња Марија Дражић и Први извођачки ансамбл Култрно уметничког друштва „Костолац“.

На свечаности организованој поводом градске славе уручене награђени су најуспешнији основци и средњошколци Градске општине Костолац.

Чекови у вредности од по 70.000 динара, похвалнице и иконе Светог Великомученика Прокопија уручене су Милану Максимовићу, ученику Основне школе „Јован Цвијић“ и Ненаду Миладиновићу, ученику Техничке школе са домом ученика „Никола Тесла“, који су остварили изванредне резултате у школској 2020/2021. години.

За спортисту генерације ОШ „Јован Цвијић“ проглашен је Матеја Кошарић, а за спортисту генерације Техничке школе са домом ученика „Никола Тесла“ Марко Ђорђевић. За њих је костолачка локална самоуправа осим похвалница обезбедила и новчане награде у вредности од по 35.000 динара. Црва је и овим ђацима даровала иконе заштитника Прокопија.   

Награде су уручили председник ГО Костолац Серџо Крстаноски, председница Скупштине ГО Костолац Милена Церовшек и старешина цркве Светог Максима Исповедника свештеник Дејан Лазаров.  

Резање славског колача и предаја дужности колачара за наредну годину обављена је на сам дан градске славе, 21. јула, у костолачкој цркви Светог Максима Исповедника.

Том приликом је овогодишњи колачар Милена Церовшек, председница Скупштине ГО Костолац, дужност домаћина славе за наредну годину предала Дарку Грубетићу, заменику председника ГО Костолца.

 

Прочитано 778 пута
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd