Одштампајте ову страницу
уторак, 03 фебруар 2015 00:18

Слава цркве светог Максима Исповедника у Костолцу

Данас, 3.фебруара, Црква Светог Максима Исповедника  прославља славу -  Светог Максима Исповедника. Костолачка Црква је прва парохијска црква Српске Православне Цркве која је посвећена свецу Максиму Исповеднику.

 

Света Литургија почиње у 09:00 часова, коју ће служити свештеник Цркве Светог Максима Исповедника, отац Ненад Лазаревић. Иначе овогодишњи колачар и домаћин славе је господин Бранислав Словић из Костолца.

 

Председник Градске општине Костолац, господин Иван  Савић упутио је честитку Црквеној општини ,,Нови Костолац“ поводом прославе црквене славе Светог Максима Исповедника, као и верницима којима је Свети Максим Исповедник крсна слана:

 

,,Честитам славу Светог Максима Исповедника нашој костолачкој цркви, нашем свештенику – оцу Ненаду Лазаревићу, овогодишњем колачару и домаћину славе, господину Браниславу Словићу, драгим суграђанима, са жељом да  Свети Максим Исповедник донесе пуно здравља, среће и успеха. Да у духу наше вере, тредиције, наших обичаја, поштујући историјске вредности, прославимо овај празник у миру, спокојству, благостању и весељу.“

 

Максим Исповедник (581—662) је хришћански светитељ. Био монах и византијски теолог, творац широког теолошког система који обухвата хришћанску мисао од Оригена до Псеудо-Дионисија Ареопагита, укључујући и хеленске неоплатонисте, попут Плотина и Прокла.У христологији, заступао је диофизитску позицију (да Христ има и човечанску и божанску природу) у време када је православна црква, на челу са васељенским патријархом и византијским царем, заступала монофизитизам. Због својих ставова је осуђен као јеретик и протеран у изгнанство, где је и умро. Убрзо потом, његово учење је оправдано на Шестом васељенском сабору у Цариграду, и  проглашен је за свеца.

Прочитано 3401 пута
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd