srzh-CNenfrdeitjaru
НАСТАВАК ШИРЕЊА ТОПЛИФИКАЦИОНЕ МРЕЖЕ У ГРАДСКОЈ ОПШТИНИ КОСТОЛАЦ

НАСТАВАК ШИРЕЊА ТОПЛИФИКАЦИОНЕ МРЕЖЕ У ГРАДСКОЈ ОПШТИНИ КОСТОЛАЦ

Седница Радног тела за утврђивање грејних површина и могућности ширења топлификационе мреже за крајње кориснике, подешавање балансних вентила и давање…

ПРЕДСТАВНИЦИ ЛОКАЛНИХ ЈЕДИНИЦА БРАНИЧЕВСКОГ ОКРУГА НА САСТАНКУ СА ГРАДОНАЧЕЛНИКОМ ПОЖАРЕВЦА

ПРЕДСТАВНИЦИ ЛОКАЛНИХ ЈЕДИНИЦА БРАНИЧЕВСКОГ ОКРУГА НА САСТАНКУ СА ГРАДОНАЧЕЛНИКОМ ПОЖАРЕВЦА

Градоначелник Града Пожаревца Саша Павловић, у петак 18. септембра, одржао је радни састанак са представницима јединица локалних самоуправа Браничевског округа.

ВЕЋЕ ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ КОСТОЛАЦ ОДРЖАЛО ДРУГО РЕДОВНО ЗАСЕДАЊЕ

ВЕЋЕ ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ КОСТОЛАЦ ОДРЖАЛО ДРУГО РЕДОВНО ЗАСЕДАЊЕ

Друга редовна седница Већа Градске општине Костолац одржана је данас у кабинету председника Крстаноског. Током овог заседања, између осталог,  костолачки…

ДОНАЦИЈА АСОЦИЈАЦИЈЕ КООРДИНАТОРА ЗА РОМСКА ПИТАЊА

ДОНАЦИЈА АСОЦИЈАЦИЈЕ КООРДИНАТОРА ЗА РОМСКА ПИТАЊА

У оквиру подршке заједници за ублажавање последица изазваних пандемијом вируса COVID-19, Градска општина Костолац је добила донацију два резервоара за…

БУДИМО ОДГОВОРНИ – ТРКА ЛЕГИОНАРА

БУДИМО ОДГОВОРНИ – ТРКА ЛЕГИОНАРА

Овогодишњи, четврти по реду костолачки полумаратон одржан је у суботу, 12. септембра у знатно другачијим условима него претходних година. Због…

Frontpage Slideshow | Copyright © 2006-2011 JoomlaWorks Ltd.
петак, 22 новембар 2019 07:27

ПРЕДСТАВЉЕН ПРОЈЕКАТ ЗА АКТИВНО ЗАПОШЉАВАЊЕ РОМА

Поводом почетка пројекта „Побољшање приступа ромске омладине тржишту рада у Костолцу”у скупштинској сали Градске општине Костолац, у понедељак, 18. новембра одржана је конференција за медије на којој су се обратили председник Градске општине Костолац, Серџо Крстаноски, Соња Цветићанин, координаторка гранд шеме испред СКГО, Дејан Крстић, члан Градског већа задужен за ресор Невладине организације, култура и информисање, Ненад Гавран, менаџер пројекта и Чемаил Морина, координатор пројекта.

 

Председник Градске општине Костолац, Серџо Крстаноски, је поздравивши присутне нагласио да захваљујући невладиним организацијама које делују на територији костолачке општине успешно се решавају проблеми незапослености са којима се суочавају припадници ромске националне мањине:

 

Проблем незапослености је главни узрок лошег материјалног и социјалног положаја Рома, што утиче на немогућност даљег образовања њихове деце и изласка из ситуације социјалне потребе, а овим пројектом ми ћемо им помоћи да се запосле и мотивисати их да се активно укључе у тржиште рада”.

 

О циљевима кoмпoнeнтe 2 прoгрaмa - Пoдршкa EУ инклузиjи Рoмa - Oснaживaњe лoкaлних зajeдницa зa инклузиjу Рoмa, говорила је Соња Цветићанин, координаторка програма. Она је истакла да јој је драго што СКГО може да пружи подршку у даљој имплементацији пројекта.

 

СКГО је цео програм и задужила испред делегације ЕУ у Србији. Ми смо јако поносни што смо добили директан грант и што можемо да помогнемо нашим градовима и општинама да имплементирају пројекте, који се тичу запошљавања и антидискриминације”, рекла је Соња Цветићанин.

 

Захваливши се СКГО на гранту, Дејан Крстић, члан Градског већа задуженог за ресор Невладине организације, култура и информисање је рекао да је град Пожаревац за овај пројекат конкурисао, пре свега за приступ ромске омладине тржишту рада. Пројекат је базиран на Градску општину Костолац, с обзиром да на тој територији живи највећи број припадника ромске националне мањине, који се суочавају са великим бројем проблема.

 

О кључним изазовима запошљавања на локалном нивоу и улози пројекта у повећању запослености циљне групе, говорио је Ненад Гавран, менаџер пројекта:

 

 „Идеја је била да покушамо да нивелишемо тржишне препреке за приступ лица која имају проблем да се запосле. Тада смо дизајнирали сет услуга које уважавају специфичности локалне заједнице, а које ће им омогућити да покажу свој потенцијал, да покажу да вреде  и убеде послодавца кроз директно стажирање да баш они заслужују да буду део те организације и компаније”.

 

О значају реализације пројекта за младе Ромкиње и Роме у Костолцу и упознавање становништва са проблемима ромске заједнице на локалном нивоу, говорио је Чемаил Морина, координатор пројекта. Он је истакао да је велики број Рома због ниског образовног статуса незапослен. Тачније немају стручних квалификација и нису конкурентни на тржишту рада. С обзиром да је образовање највећи предуслов за запошљавање у последњих неколико година уз помоћ педагошког асистента, здравственог медијатора, мобилног тима и ромских невладиних организација спровођене су разне иницијативе за побољшању услова за образовање ромске деце.

 

Један од већих разлога због чега се овај пројекат спроводи на територији Градске општине Костолац јесу и статистички подаци који указују на лош положај Рома када говоримо о запошљавању. Укупан број регистрованих Рома у Националној служби за запошљавање - Филијала Пожаревац је 92, док је на евиденцији у Костолцу пријављено 554 припадника ромске националне мањине који траже посао”, додао је Морина.

 

Носилац пројекта је град Пожаревац уз подршку партнерских организација Друштва „Ром“ из Костолца и Удружења за развој предузетништва „ПОСТАРТ” из Пожаревца.

 

Општи циљ пројекта огледа се у унапређеним капацитетима запошљивости Рома кроз увођење специфичних услуга за локалну ромску заједницу. Трајање пројекта предвиђено је 12 месеци, а вредност је 58.710,19 евра.

 

 Специфични циљеви:  Одрживо смањење сиромаштва Рома путем пружања специфично дизајнираних услуга према потребама локалне ромске заједнице; Промоција интер-секторских партнерстава у пружању подршке образовању и запошљавању Рома; Повећана видљивост донатора као и потреба и потенцијала Рома; Побољшана одрживост социјалне инклузије Рома кроз истраживање о потребама локалних послодаваца и ажурирање постојећег Локалног акционог плана за унапређење положаја Рома и Ромкиња. 

 

Главне активности: Организација обуке у трајању од три месеца у циљу пословног развоја и финансирања за потенцијалне предузетнике; Организација и мониторинг интер-секторског професионалног стажирања за приправнике; Подршка у развоју новог ЛАП-а за унапређење положаја Рома; Припрема, организација и спровођење истраживања о потребама послодаваца који послују на територији Костолца; Селекција кандидата и компанија у процесу стажирања; Обезбеђивање ефикасног односа с јавношћу и таргет групом; Организацију јавних догађаја са циљем упознавања јавности о положају ромске популације у Костолцу; Интерни мониторинг и евалуација; Друге активности усмерене ка достизању пројектних циљева.

 

Прочитано 746 пута
 • Костолац ноћу

  Костолац ноћу

 • Локомотива

   Локомотива у центру Костолца

 • Костолац на Дунаву

  Костолац на Дунаву

 • Панорама Костолца

  Панорама Костолца

 • Црква СВ. Максима исповедника

  Црква Св. Максима исповедника

 • Плажа

  Плажа "Топољар" - Купалиште

 • Археолошко налазиште

  Археолошко налазиште "Viminacium"

 • Плажа

  Плажа "Топољар" - Поглед са торња

 • Плажа

  Плажа "Топољар" - Поглед из ваздуха

 • Терени на паску

  Плажа "Топољар" - Терени на песку

 • Археолошко назалиште Viminacium

  Археолошко назалиште "Viminacium"

Контактирајте нас ...

Градска општина Костолац
Боже Димитријевића 12, 12208 Костолац, Република Србија
Тел. (012) 241 830

Email: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

mapa-footer

Број посета

Данас686
Јуче1138
Ове недеље5700
Овог Месеца25577
Укупно1806040

Ваша IP адреса је: 3.226.248.180 субота, 26 септембар 2020 14:04
Scroll to top
Our website is protected by DMC Firewall!