Одштампајте ову страницу
петак, 06 август 2021 13:56

ОБЕЛЕЖЕН ДАН РУДАРА

Дан рудара у Костолцу обележен је традиционалним полагањем венаца на спомен обележју у Селу Костолцу. Венце су на Мајдану у Селу Костолцу положили представници Електропривреде и  огранка „ТЕ – КО“ Костолац, Града Пожаревца и Градске општине Костолац, Синдиката термоелектрана и копова Костолац. Све је почело подземном експлоатацијом угља пре 151 годину, где је започета историја рударства у Селу Костолцу.

Присутнима се овом приликом обратио Веселин Булатовић, директор за производњу угља „ТЕ-КО“ Костолац који је изнео интересантан податак да је прва сијалица у Београду засијала од угља из Села Костолца. Булатовић је подсетио да је баш на Мајдану 1870. године почела производња угља, равно пре 151 године. Та производња рудника траје до данас  на једином Површинском копу Дрмно. Производња откривке на ПК Дрмно почела је 1984. године, а угља 1987. године на дубини од 120 метара. Булатовић је подсетио и да се на територији Дубравице, Брежана и Батовца налазе значајне количине угља (350 милиона тона), као и да су претходних година вршена истраживања.

Испред Града Пожаревца, присутнима се обратио градоначелник Саша Павловић који је између осталог рекао да пре костолачког рудника, у тадашњој Србији, био отворен само Сењски рудник и да од почетка експлоатације угља на овом простору прошле године навршило тачно 150 година.

„Када то узмемо у обзир, сигуран сам да ни најпрецизнији статистичари не би успели да израчунају колико је деце и породица отхрањено у Костолцу и околини захваљујући угљу. Само они који су тај хлеб јели и они који га једу и данас знају колико има кора и колико је тежак. Упркос напретку и развоју механизације, присуство човека на најодговорнијим местима експлоатације угља увек ће бити незаменљиво. Услови рада на тим местима могу се ублажити, али киша, ветар, снег и врућина увек ће бити присутни као противници.

 

Прочитано 902 пута
Our website is protected by DMC Firewall!