srzh-CNenfrdeitjaru
уторак, октобар 20, 2020
Чланци поређани по датуму: октобар 2020

У оквиру српско – руских комеморативних свечаности, данас су на Чачалици, крај Спомен костурнице војницима Црвене армије који су страдали за ослобођење Пожаревца и читавог краја, као и Споменика родољубима, страдалим током фашистичке окупације, венце положили министар за рад, запошљавање, социјална и борачка питања Зоран Ђорђевић, као и представници Министарства одбране и Војске Србије.

 

Почаст погинулим борцима одали су и представници амбасаде Руске федерације, Белорусије, Браничевског управног округа, Града Пожаревца, Градске општине Костолац, Полицијске управе Пожаревац, Удружења потомака ратника Србије 1912 – 1920. године, СУБНОР-а, Српског козачког савеза и Градског одбора Српске напредне странке.

 

Испред Градске општине Костолац комеморативних свечаности присуствовали су Милена Церовшек, председница Скупштине и Дарко Грубетић, заменик председника, и венце положили палим борцима и страдалим цивилима.

Објављено у Вести

Поводом обележавања 15. октобра, Дана ослобођења Пожаревца у Првом и Другом светском рату, Серџо Крстаноски, председник Градске општине Костолац, упутио је четитку руководству и грађанима Града Пожаревца и истакао:

 

„Град Пожаревац данас обележава један од најзначајнијих датума, 15. октобар, дан када је Пожаревац ослобођен од Аустроугарске, Немачке и Бугарске у Првом светском рату, а од Немачке и њених савезника у Другом светском рату. Животи који су дати за ослобођење од окупатора и херојског пожртвовања бораца пожаревачког краја у трагичним ратовима, како тада, тако и данас залог су за нашу слободу. Зато им дугујемо вечну захвалност.“

 

Дан ослобођења Пожаревца у Првом и Другом светском рату, обележен је полагањем венаца и одавањем поште у част погинулим херојима. Венци су положени крај Споменика српском војнику у Косовској улици и монумената у Спомен парку „Чачалица“ – Спомен костурнице војницима Црвене армије који су страдали за ослобођење Пожаревца и читавог краја, као и Споменика родољубима, страдалим током фашистичке окупације.

 

 Међу бројним делегацијама, венце су положили и представници Градске општине Костолац, председник Серџо Крстаноски и председница Скупштине Милена Церовшек.

 

Објављено у Вести
четвртак, 15 октобар 2020 11:07

НАГРАЂЕНИ НАЈБОЉИ У ГЕНЕРАЦИЈИ

Градска општина Костолац је и ове године наградила најуспешније ученике генерација, најуспешније спортисте и најангажованије ученике костолачких школа на оствареним резултатима у досадашњем образовању, будући да су за просперитет сваког друштва, најважнији млади, поготово они који су најуспешнији у својим областима.

 

У костолачком Дому културе у уторак, 13. октобра, на Дан ослобођења Костолца у Другом светском рату, уприличена је свечана додела награда за најуспешније ученике костолачких школа „Ђак генерације“ и „Спортиста генерације“ за школску 2019/2020 годину.

 

Награђено је укупно 7 ученика основне и средње костолачке школе, а награде су уручили Серџо Крстаноски, први човек костолачке општине, Милена Церовшек, председница Скупштине Градске општине Костолац, Дарко Грубетић, заменик председника Градске општине Костолац и Далибор Илић, заменик председнице костолачке Скупштине. Овогодишњи ђаци генерација награђени су новчаним ваучером у износу од 70.000,00 динара. Награде „Ђак генерације“ за школску 2019/2020 годину додељене су Јани Димитрић, ученици генерације Основне школе „Јован Цвијић“ Костолац и Матеји Јанковићу, ученику генерације Техничке школе са Домом ученика. За изузетан успех и постигнућа у области спорта уручене су новчане награде у износу од 35.000,00 динара и то Ивану Вукославовићу, спортисти генерације костолачке Основне школе и Ненаду Ђокићу, спортисти генерације костолачке средње Техничке школе.  Градска општина Kостолац води рачуна и о будућим перспективним младим људима који ће својим ангажовањем и способношћу допринети развоју ове општине. У Основној школи „Јован Цвијић“ Костолац за школску 2019/2020 годину издвојила су се два најангажованија ученика и то Марко Миленковић и Сара Миловановић, док је награда за најангажованијег ученика Техничке школе са Домом ученика „Никола Тесла“ додељена Тамари Гајић. Градска општина Костолац је за ове младе и перспективне људе обезбедила лаптоп рачунаре, под спонзорством Cafe bar-а „MDS“ и Пицерије „Галија“.

 

Током свечаности, присутнима се обратила Милена Церовшек, председница Скупшине Градске општине Kостолац, која је уједно и председница Kомисије за доделу повеља и награда Градске општине Kостолац. Председница Церовшек честитала је награђеним ученицима на постигнутим резултатима и додала:

 

„Додела награда била је планирана да се одржи у оквиру Свечане академије уочи градске славе, Светог Великомученика Прокопија, али је због епидемиолошке ситуације изазване вирусом Covid-19, а у циљу заштите здравља додела одложена за 13. октобар, дан када Костолац обележава један од најважнијих датума у историји града.“  - истакла је између осталог, Милена Церовшек, председница Скупштине Градске општине Костолац.

 

Објављено у Вести

Поводом Дана ослобођења Костолца у Другом светском рату, 13. октобра, представници ове Градске општине одали су почаст жртвама палим у име мира и слободе. По традицији, положили су венце на Спомен обележју у Селу Костолцу и подсетили на тешку борбу и бројне жртве народноослободилачког војевања.

            Том приликом су се окупљенима обратили председник Градске општине Костолац, Серџо Крстаноски и председник Месне заједнице Села Костолац, Љубиша Станојловић.

,,Чувамо сећање и уз неизмерну захвалност окупљамо се пред Спомен обележјем палим борцима у Првом и Другом светском рату. Тринаести    октобар је историјски дан и никада се не сме заборавити, јер су наши храбри преци дали животе за слободу отаџбине и будућих поколења. Дугујемо им вечну захвалност и на данашњи дан одајемо почаст свим палим борцима и жртвама Другог светског рата.“ – између осталог рекао је председник Крстаноски пред Спомен обележјем у Селу Костолцу.

 

Испред Месне заједнице Села Костолац, присутнима се обратио и Љубиша Станојловић:

 

 

,,На данашњи дан, пре 76 година, ослобођен је Костолац уз помоћ Народноослободилачке војске Југославије и Совјетске армије, под командом маршала Толбухина. Вођене су тешке борбе јер је овде било рударско место и јако упориште немачких снага, један од јачих гарнизона у овом крају. Наша земља је имала два антифашистичка покрета и сваки је дао допринос борби и има своје место у историји. Они су гинули да би ми данас живели у слободи. Слава им и вечна захвалност.“

 

 

Потом су венце положили председник Градске општине Костолац Серџо Крстаноски, председница Скупштине Градске општине Костолац Милена Церовшек, председник Месне заједнице Село Костолац Љубиша Станојловић и одборник у Скупштини Градске општине Костолац, Небојша Станојловић.

 

Објављено у Вести

,,У име Градске општине Костолац и у своје лично име, својим суграђанима упућујем најискреније честитке поводом 13. октобра, Дана ослобођења Костолца у Другом светском рату.

Овај историјски датум морамо чувати од заборава јер представља нашу слободарску традицију. Слава припада палим борцима, нашим прецима који су своје животе дали за слободу отаџбине и за слободу будућих поколења. Зато данас, уз пригодну свечаност и на достојанствен начин, одајемо почаст браниоцима Костолца полагањем венаца на спомен обележју у Селу Костолцу.“ – истиче Серџо Крстаноски, први човек Градске општине Костолац, честитајући грађанима 13. октобар, Дан ослобођења у Другом светском рату.

 

Објављено у Вести

Поводом обележавања 13. октобра – Дана ослобођења Костолца у Другом светском рату, Милена Церовшек, председница Скупштине Градске општине Костолац, упутила је честитку грађанима Костолца:

 

,,Поштовани суграђани, честитам вам Дан ослобођења Костолца у Другом светском рату. Докле год овај град постоји, памтићемо бесмртна дела ослободилаца и поштоваћемо њихове жртве. Преносићемо на будућа поколења сећање на хероје који су дали животе за слободу свих нас, јер је то наша обавеза као грађана слободног Костолца.

 

Још једном вам честитам 13. октобар, Дан ослобођења Костолца у Другом светском рату, са уверењем да ће и будуће генерације Костолчана са поносом и пијететом обележавати овај дан.“

 

 

Објављено у Вести
понедељак, 12 октобар 2020 08:44

ПОДЕЉЕНА СРЕЋА ДВА ПУТА ЈЕ ВЕЋА

Под слоганом „Подељена срећа два пута је већа“ обележена је овогодишња Дечија недеља. Обзиром на епидемиолошку ситуацију изазвану вирусом Covid-19, овогодишња недеља посвећена малишанима реализована је у мало другачијим условима, уз поштовање свих мера и препорука надлежних служби и социјалне дистанце. Васпитачи костолачког вртића „Мајски цвет“ сваког дана током године максимално су посвећени деци спроводећи разне активности, међутим Дечија недеља за најмлађе представља посебне дане и дочекују је са широким осмехом на лицу. Управо тих дана пажња јавности је усмерена деци, на дете као носиоца права, на потребе деце у породици, друштву и локалној заједници, на њихово право да одрастају у што бољим условима.

 

Од 5-ог до 9-ог октобра деца су активно учествовала у свим манифестацијама у циљу афирмације њихових способности. Дечија недеља започета је спортским активностима, док је уторак био дан посвећен сликарству и тим поводом малишане је посетила госпођа Виолета Кевро, председница Ликовног удружења „Кевро“. Маскенбал је обележио трећи дан Дечије недеље, док су у четвртак малишани уживали у пројекцијама цртаних филмова и дружили се са маскотама њихових омиљених јунака из цртаћа. Дечија недеља завршена је концертом групе „Hard need“, а током концерта најмлађи Костолчани показали су и своје играчко умеће.

 

Поводом обележавања Дечије недеље Градска општина Костолац обезбедила је 250 слатких пакета за све малишане костолачког вртића. Представници локалне самоуправе Маријана Божић, чланица костолачког Већа и Маја Здравковић, помоћница председника Градске општине Костолац, слатке пакете за малишане уручиле су Нади Рајчић, главном васпитачу вртића „Мајски цвет“, која се овом приликом захвалила у име свих малишана.

 

Организатор ове дечије манифестације је ПУ „Љубица Вребалов“ Пожаревац у сарадњи са Центром за културу „Костолац“ и Градском општином Костолац.

Објављено у Вести

Поводом обележавања Дечије недеље, у петак, 9. октобра, у Основној школи „Јован Цвијић“ у Костолцу подељено је 150 комплета школског прибора за све ученике првог разреда. Најмлађим ученицима поклон пакете уручили су испред Градске општине Костолац Бајрам Морина, Миица Јовић и Маријана Божић, чланови Већа и Маја Здравковић, помоћница председника, као и Радојка Морина, председница Ромског удружења жена Браничевског округа и Елвис Морина, педагошки асистент. Ова активност је реализована у оквиру ROMACTED програма који Градска општина Костолац спроводи у сарадњи са Министарством грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, као и са Саветом Европе.

 

 

ROMACTED програм има за циљ промовисање доброг управљања локалних самоуправа и оснаживање ромске заједнице на локалном нивоу, а поред Градске општине Костолац спроводи се у још десет општина и градова у Србији. Кроз програм је формирана Локална акциона група састављена од представника ромске заједнице, као и Институционална радна група коју чине представници локалне самоуправе и институција. Међусобно сарађују и користе све расположиве ресурсе у циљу решавања приоритета које су дефинисали грађани.

 

Кроз Grant Савета Европе који је Градска општина Костолац добила, у наредном периоду очекује се решавање и осталих дефинисаних приоритета који нису превише захтевни, а грађанима пуно значе.

 

Објављено у Вести

У циљу решавања проблема са којима се сусрећу мештани села Острова, а које је проузроковала експлоатација природног гаса коју спроводи компанија НИС А.Д. Газпром њефт, данас је у просторијама МЗ Острово одржан састанак руководства МЗ Острово и Градске општине Костолац са представницима компаније НИС А.Д. Газпром њефт. Представници компаније били су Милан Поучки, руководилац погона за припрему и транспорт нафте и гаса и Ненад Стевановић, руководилац погона Средњи Банат. Састанку су присуствовали председник Савета Месне заједнице Острово Ђура Радић и чланови савета, а испред Градске општине Костолац председник Серџо Крстаноски, заменик председника Дарко Грубетић и чланови Већа Срђан Радовановић и Миладин Радомировић.

 

Током састанка разматрани су захтеви Савета Месне заједнице Острово упућени компанији НИС А.Д. Газпром њефт, како би се проблеми на адекватан начин, у што краћем року решили. Наиме, дошло је до загађења артерског бунара након активације прве бушотине. То је, иначе, једино извориште пијаће воде у селу, тако да ће последице бити тешке и дуготрајне уколико се нешто не предузме.

 

Такође, разматран је и захтев који је упућен компанији НИС А.Д. Газпром њефт о неопходном проширењу пута Острово – Костолац, јер ширина коловоза није адекватна за интензитет саобраћаја који се њиме одвија, а настала су и оштећења стамбених објеката дуж деонице пута кроз село којим се крећу камиони поменуте компаније.

 

Једна од тема на састанку била је и изградња нове водоводне и топлификационе мреже. Челници костолачке општине и руководство компаније НИС А.Д. Газпром њефт разговарали су и о испуњењу обећања поменуте компаније која су дата у почетној фази експлоатације гаса, а која се односе на запошљавање мештана села Острова. Такође је затражена помоћ за ФК „Дунав“, КУД „Острово“ и помоћ за организацију манифестације „Островаћки бећарац“.

Објављено у Вести
Страна 1 од 2
 • Костолац ноћу

  Костолац ноћу

 • Локомотива

   Локомотива у центру Костолца

 • Костолац на Дунаву

  Костолац на Дунаву

 • Панорама Костолца

  Панорама Костолца

 • Црква СВ. Максима исповедника

  Црква Св. Максима исповедника

 • Плажа

  Плажа "Топољар" - Купалиште

 • Археолошко налазиште

  Археолошко налазиште "Viminacium"

 • Плажа

  Плажа "Топољар" - Поглед са торња

 • Плажа

  Плажа "Топољар" - Поглед из ваздуха

 • Терени на паску

  Плажа "Топољар" - Терени на песку

 • Археолошко назалиште Viminacium

  Археолошко назалиште "Viminacium"

Контактирајте нас ...

Градска општина Костолац
Боже Димитријевића 12, 12208 Костолац, Република Србија
Тел. (012) 241 830

Email: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

mapa-footer

Број посета

Данас66
Јуче353
Ове недеље419
Овог Месеца14287
Укупно1825319

Ваша IP адреса је: 35.172.236.135 уторак, 20 октобар 2020 06:17
Scroll to top
Our website is protected by DMC Firewall!