srzh-CNenfrdeitjaru
ЛOКАЦИЈЕ ЦИСТЕРНИ ПИЈАЋЕ ВОДЕ У КОСТОЛЦУ И ОКОЛНИМ СЕЛИМА

ЛOКАЦИЈЕ ЦИСТЕРНИ ПИЈАЋЕ ВОДЕ У КОСТОЛЦУ И ОКОЛНИМ СЕЛИМА

Због испитивања пијаће воде са костолачког изворишта “Ловац”, која се не препоручује за пиће, нити за кување због необичног мириса,…

ОБАВЕШТЕЊЕ О НЕИСПРАВНОСТИ ВОДЕ ЗА ПИЋЕ ИЗ ГРАДСКОГ ВОДОВОДА

ОБАВЕШТЕЊЕ О НЕИСПРАВНОСТИ ВОДЕ ЗА ПИЋЕ ИЗ ГРАДСКОГ ВОДОВОДА

Обавештавају се грађани Костолца да је у води за пиће на водоизворишту Ловац и у мрежи водовода Костолац утврђен појачан…

ЈА ВОЛИМ КОСТОЛАЦ

ЈА ВОЛИМ КОСТОЛАЦ

Наш Костолац је из дана у дан све лепши и лепши. Поштовани суграђани, данас je постављена нова светлећа реклама наше општине:…

ЧЕСТИТКА ПРЕДСЕДНИКА ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ КОСТОЛАЦ СЕРЏА КРСТАНОСКОГ ПОВОДОМ РАМАЗАНСКОГ БАЈРАМА

ЧЕСТИТКА ПРЕДСЕДНИКА ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ КОСТОЛАЦ СЕРЏА КРСТАНОСКОГ ПОВОДОМ РАМАЗАНСКОГ БАЈРАМА

Својим суграђанима, исламске вероисповести председник Градске општине Костолац, Серџо Крстаноски, честита празник "Рамазански Бајрам", са жељом да га прославите у кругу…

НАСТАВЉАЈУ СЕ РАДОВИ НА ТОПЛОВОДУ ПРЕМА ОСТРОВУ

НАСТАВЉАЈУ СЕ РАДОВИ НА ТОПЛОВОДУ ПРЕМА ОСТРОВУ

Настављени су радови на топловодном прикључку насеља Острово. Ова 4. фаза обухвата градњу нових 1000 метара мреже, а вредност радова…

У КОСТОЛЦУ СВЕЧАНО ОБЕЛЕЖЕН 8. АПРИЛ, СВЕТСКИ ДАН РОМА

У КОСТОЛЦУ СВЕЧАНО ОБЕЛЕЖЕН 8. АПРИЛ, СВЕТСКИ ДАН РОМА

  Дана 8.априла обележен је Светски дан Рома Црвени точак на ромској застави, као симбол кретања, између неба и земље…

Frontpage Slideshow | Copyright © 2006-2011 JoomlaWorks Ltd.
понедељак, 02 фебруар 2015 19:13

Обележен 29. јануар - Дан Градске општине Костолац

29. јануара, одржана је свечана седница Скупштине Градске општине Костолац, у позоришној сали Дома културе, којој су присуствовали представници законодавне и извршне власти Градске општине Костолац, града Пожаревца, као и околних општина, привредних субјеката, установа, институција, удружења и грађана. На овој свечаности, присутнима обратили су се председник Градске општине Иван Савић, председник Скупштине Ненад Марковић, директор Привредног друштва „ТЕ-КО Костолац“ Драган Јовановић, начелник Браничевског округа Александар Ђокић и глумац Народног позоришта из Београда Тихомир Арсић, са јединственом поруком о Градској општини која је за период од пет година свог постојања остварила значајне резултате и сазрела у озбиљну локалну самоуправу.

 

Председник Градске општине Иван Савић, обратио се присутнима речима:

 

Приоритет Градске општине Костолац јесте побољшање квалитета живота грађана, како града Костолца, тако и сеоских насеља у свим сегментима живота, јер је Градска општина Костолац   сервис свих њених грађана. 

 

dan-go-kostolac-2015-2У претходних годину дана, а захваљујући добром планирању, и свесни својих приоритета и потенцијала, добром сарадњом са републичким институцијама, оствареном сарадњом са амбасадама блиских нам република, сарадњом са градом Пожаревац, привредним друштвом „Термоелектране и копови“ Костолац, привредним друштвима са територије Градске општине Костолац, јавним предузећима, установама и удружењима, у сарадњи са суседним општинама, сагледали смо многе аспекте и чиниоце и обавили мноштво разговора и контаката, а све у циљу побољшања квалитета живота наших грађана. То су само први кораци ка зацртаном циљу, а наш циљ је модерна и уређена Градска општина.

 

У години која је пред нама, наш најважнији задатак је да следимо стратегију убрзаног развоја. За остварење постављених циљева  потребан је  мукотрпан рад, али у нама постоји непоколебљива одлука и жеља за напретком, а грађани наше општине биће сведоци конкретних резултата и дела.

 

Желим да се захвалим и свима који су у прошлости дали свој допринос радећи за добробит Градске општине Костолац и њених житеља.

 

Искористићу прилику и да се захвалим својим сарадницима који су уложили пуно труда и напора  јер само заједничким залагањем можемо остварити циљеве.

 

dan-go-kostolac-2015-3Председник Скупштине Градске општине Костолац Ненад Марковић, подсетио је на давну историју Костолца:

 

 „Слободно могу рећи да је Костолац са своја 4 сеоска насеља, Кленовником, Селом Костолцем, Островом и Петком, озбиљна Градска општина са постигнутим резултатима на којима јој могу позавидети многе општине. Први запис о Костолцу датира још из 1380.године, где се помиње у Повељи Кнеза Лазара манастиру Горњак, а године 1870, када је отворен први костолачки рудник угља, Костолац започиње свој развојни пут. Ово рударско насеље, из године у годину, имало је све већи број становника и све већи број домаћинстава. Костолац се нагло изградио током Другог светског рата, 1942. године. Веома важан датум у историји Костолца је 20. фебруар 1950. године, када је Костолац проглашен градом.Градска општина Костолац данас броји више од 15 000 становника, чију структуру сачињава 26 нација и етничких група, који су са собом донели своју историју и обичаје. Управо та мешавина различитости представља највеће богатство и потенцијал Костолца, јер су грађани увек на првом месту и зато Локална самоуправа Градске општине Костолац ставља акценат на побољшању живота и стварања бољих услова за квалитетније живљење.“

 

Директор Привредног друштва „ТЕ-КО Костолац“ Драган Јовановић, указао је на то да Градска општина Костолац и Привредно друштво представљају две неодвојиве целине:

 

„Ја сам потпуно сигуран да ће у будућности увек постојати заједнички језик у функционисању привреде и општине. Заједно живећи на овом простору делимо како позитивне, тако и негативне стране функционисања термоенергетског и рударскокг комплекса. Улива наду чињеница да Градска општина за пет година постојања озбиљно утаба пут и постаје озбиљна општина. Улива оптимизам да млади људи који су на њеном челу имају енергију и  визију о томе како ће је даље водити у будућности, а очигледно да поседују и снагу за то. Подсетићу да ће у наредних пет година Костолац бити велика инвестициона локација, ако не и највећа у Србији. Овде ће се инвестирати око милијарду долара свежег капитала, у изградњу новог блока, проширење рудника, експлоатацију ресурса. Градска општина Костолац једна је од ретких која има усвојен просторни план и све услове да се та инфраструктурна делатност шири убрзано. Сведоци смо да тренутно не можемо да решимо све проблеме, да тренутно ни капацитети самог Привредног друштва нису довољни да се реше сва питања, нити запошљавања, нити  изградње других и нових инфраструктура, али наш је задатак да на томе радимо.“

 

Начелник Браничевског округа Александар Ђокић, најпре је исказао захвалност свима који су идеју о формирању Градске општине Костолац спровели у дело и који су њоме до сада руководили и руководе:

 

„Морам да искажем наду и уверење да Градска општина има велику будућност. Захваљујући томе што је Влада Републике Србије имала слуха да донесе одлуку о инвестицији од милијарду долара, чему је много допринео тим директора Драгана Јовановића. Уз ту инвестицију, која ће донети ново запошљавање и нови живот за овај град, сигуран сам да Град Пожаревац, Градска општина Костолац, Браничевски округ, али и цела Србија има велику будућност.“

 

dan-go-kostolac-2015-4Дан Градске општине Костолац и свечану седницу обележила је свакако додела награде – „Кључ града Костолца“, Кости Макару. Њему је ово признање за деценије рада за свој град уручио председник Градске општине Иван Савић, а плакету Почасни грађанин предао члан Већа Градске општине Горан Рајић.

 

Иначе, Коста Макар рођен је 1924. године у околини Дарувара. Дипломирани инжењер рударства, као приправник засновао је радни однос у тадашњем костолачком комбинату 1953. године. На дужност главног директора ИЕК „Костолац“ ступио је 1967. године. Са њим на челу, реализовани су велики пројекти, изградња нових електрана у Костолцу, ПК „Ћириковац“ и великих термоенергетских капацитета у Дрмну. Његов велики допринос огледа се и у развоју града Костолца, како у погледу инфраструктурног уређења, тако и у изградњи станова и спортских објеката. За свој рад одликован је и највишим државним признањима СФРЈ. У два сазива био је и посланик Скупштине РС.  

 

Са кључем свог града у рукама, деведесетогодишњи Коста Макар, захвалио се окупљенима: „Ја сам живот провео овде, у овом Костолцу, иако сам имао много предлога да останем у Београду, али Костолац је мој живот.“

 

Један од најпознатијих наших глумаца, Тихомир Арсић, беседио је о доприносу Србије и њеном значају за слободу Европе, за победе извојеване у ратовима, и, отуда, за Европу какву данас познајемо.

 

Ова свечаност била је обогаћена и културно-уметничким програмом. Наступао је хор Средње Музичке школе „Стеван Мокрањац“ из Пожаревца и Културно-уметничко друштво „Костолац“.

 

Дан Градске општине Костолац, такође, обележио је и поклон концерт – Топалка. Костолчани су уживали у вишечасовној журци уз највеће хитове овог естрадног уметника.  Сјајна атмосфера је владала, а позитивна енергија испунила је Спортску халу у Костолцу. Овај концерт имао је и хуманитарни карактер, под слоганом „НЕЧИЈЕ МАЛО НЕКОМЕ ЗНАЧИ МНОГО“, јер сви људи добре воље свој прилог могли су да убаце у кутију која се налазила на уласку у Спортску халу, за помоћ у лечењу Владимиру Вујовићу – Вуји.

Прочитано 2494 пута
  • Костолац ноћу

    Костолац ноћу

  • Локомотива

     Локомотива у центру Костолца

  • Костолац на Дунаву

    Костолац на Дунаву

  • Панорама Костолца

    Панорама Костолца

  • Црква СВ. Максима исповедника

    Црква Св. Максима исповедника

  • Плажа

    Плажа "Топољар" - Купалиште

  • Археолошко налазиште

    Археолошко налазиште "Viminacium"

  • Плажа

    Плажа "Топољар" - Поглед са торња

  • Плажа

    Плажа "Топољар" - Поглед из ваздуха

  • Терени на паску

    Плажа "Топољар" - Терени на песку

  • Археолошко назалиште Viminacium

    Археолошко назалиште "Viminacium"

Контактирајте нас ...

Градска општина Костолац
Боже Димитријевића 12, 12208 Костолац, Република Србија
Тел. (012) 241 830

Email: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

mapa-footer

Број посета

Данас3021
Јуче2508
Ове недеље11028
Овог Месеца51122
Укупно3695850

Ваша IP адреса је: 3.128.94.171 петак, 19 април 2024 22:06
Scroll to top
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd