srzh-CNenfrdeitjaru
недеља, July 21, 2024

ЈАВНИ КОНКУРС ЗА ЦРКВЕ И ВЕРСКЕ ЗАЈЕДНИЦЕ 2021

         

Република Србија

ГРАД  ПОЖАРЕВАЦ

ГРАДСКА ОПШТИНА КОСТОЛАЦ

Веће Градске општине Костолац

Број: 01-06-126/2021-2

Датум: 22.01.2021. године

ул. Боже Димитријевића бр. 13

12208    К о с т о л а ц

тел: (+381 12) 241 830, факс: 242 936

www.kostolac.rs

На основу члана 32. и 44. Закона о црквама и верским заједницама („Службени гласник РС“, бр. 36/06), Одлуке о буџету Градске општине Костолац за 2021. годину (,,Службени гласник града Пожаревца“, број 34/20), члана 5. став 1. Правилникa о начину, мерилима и критеријумима за избор програма/пројеката цркава и верских заједница који се суфинансирају из буџета Градске општине Костолац („Службени гласник града Пожаревца“, бр. 8/16)  и закључка Већа Градске општине Костолац, број 01-06-126/2021-2 од 22.01.2021. године,

Веће Градске општине Костолац расписује

ЈАВНИ КОНКУРС

   ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОГРАМА/ПРОЈЕКАТА ЦРКАВА И ВЕРСКИХ

ЗАЈЕДНИЦА СА ПОДРУЧЈА ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ КОСТОЛАЦ

 

Расписује се Јавни конкурс за суфинансирање програма/пројеката цркава и верских заједница са подручја Градске општине Костолац у 2021. години,  у укупном износу од 1.000.000,00 динара.

Средства за реализацију програма/пројеката из става 1. овог конкурса обезбеђена су Oдлуком о  буџету Градске општине Костолац за 2021. годину („Службени гласник Града Пожаревца“, бр. 34/20),  у оквиру Раздела 4. Глава 1. - Управа Градске општине Костолац, Програм 13. – Развој културе и информисања, ПА 1201-0003 -  Унапређење система очувања и представљања културно-историјског наслеђа, Функција 840 – Верске и остале услуге заједнице, Позиција 22, Економска класификација 481000 – Дотације невладиним организацијама.

 • Максимална вредност пројекта којим црква/верска заједница може конкурисати износи 500.000,00 динара динара.

Право подношења пријаве за суфинансирање програма имају цркве и верске заједнице, под условом да спроводе активности или да им је седиште у насељеном месту Костолац и селима Градске општине Костолац не краће од годину дана. 

КОНКУРС СЕ ОДНОСИ САМО НА ЦРКВЕ И ВЕРСКЕ ЗАЈЕДНИЦЕ СА ПОДРУЧЈА ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ КОСТОЛАЦ.

Суфинансирање програма/пројеката, по овом конкурсу, односи се на:

 1. Програм изградње верских храмова и објеката и
 2. Обнову и одржавање верских храмова и објеката, заштиту и бригу о верским објектима од изузетног историјског, националног и културног значаја.

Мерила и критеријуми за избор програма/пројеката за изградњу верских храмова и објеката су:

– степен задовољавања јавног интереса;

– унапређење стања у области у којој се пројекат реализује.

Мерила и критеријуми за избор програма/пројеката за одржавање и обнову верских објеката, заштиту и бригу о верским објектима од изузетног историјског, националног и културног значаја су:

– степен угрожености верског објекта од изузетног историјског, националног и културног значаја;

– категоризација верског објекта као културног добра ( изузетан значај, велики значај, споменик културе) и

– значај верских објеката за културу, уметност историју и слично уколико верски објекат није утврђен за споменик културе.

Потпуна програмска документација за пријаву на Јавни конкурс треба да садржи:

- образац пријаве на конкурс у 2 примерка (који садржи детаљан опис програма за чије суфинансирање се подноси пријава, као и кориснике, значај, место и време реализације програма и детаљан финансијски план), оверен од стране овлашћеног лица док се пратећа документација доставља у једном примерку (може и оверена фотокопија). Један примерак пријаве оверава се подносиоцу приликом предаје писарници Управе Градске општине Костолац. Уколико се документације предаје путем поште, образац пријаве се предаје у једном примерку са свом траженом пратећом документацијом.

– одлуку органа цркве или верске заједнице о извођењу радова;

– потребне дозволе и сагласности надлежних органа предвиђених законом и другим прописима који регулишу област планирања и изградње;

– детаљан опис радова на изградњи, одржавању и обнови верског објекта, рок за реализацију програма/пројекта;

– податке о одговорној особи за реализацију пројекта и коришћење средстава;

– финансијски план програма (преглед појединачних активности које се предвиђају пројектом са износом средстава неопходних за реализацију тих активности и спецификацијом износа средстава из сопствених прихода, укупан износ средстава из буџета града и других извора)

- извештај о наменском коришћењу буџетских средстава за претходну годину, уколико је подносилац пријаве био корисник средстава у претходној години.

Образац пријаве на Конкурс биће доступан на званичној интерент презентацији Градске општине Костолац (www.kostolac.org.rs), а може се преузети у писарници Управе Градске општине Костолац, Боже Димитријевића бр. 13. у Костолцу.

Комплетна конкурсна документација доставља се у једној затвореној коверти.

Предложени програми учесника Конкурса треба да садрже тражену документацију, прописану Конкурсом, потписану и оверену од овлашћеног лица.

Активности обухваћене програмом реализују се до краја календарске године.

Образац пријаве на Конкурс са одговарајућом документацијом подноси се Комисији за доделу средстава из буџета Градске општине Костолац за суфинансирање програма/пројеката цркава и верских заједница који се суфинансирају из буџета Градске општине Костолац у 2021.

години, са назнаком “Пријава на Јавни конкурс за суфинансирање програма/пројеката цркава и верских заједница са подручја Градске општине Костолац у 2021. години – не отварати“, препорученом поштом на адресу: Управа Градске општине Костолац, за Комисију за доделу средстава из буџета Градске општине Костолац за суфинансирање програма/пројеката цркава и верских заједница који се суфинансирају из буџета Градске општине Костолац у 2021. години, ул.  Боже Димитријевића бр. 13, 12208 Костолац или предајом на писарницу Управе Градске општине Костолац.

Пријаве на конкурс  се подносе у року од 15 дана од дана објављивања у локалном листу „Реч народа“.

Комисија за доделу средстава из буџета Градске општине Костолац за суфинансирање програма/пројеката цркава и верских заједница који се суфинансирају из буџета Градске општине Костолац у 2021. години размотриће пристигле пријаве и на основу наведених критеријума утврдиће листу за суфинансирање у 2021. години.

Листа се објављује на званичној интернет страници Градске општине Костолац и на огласној табли Управе Градске општине Костолац.

На  објављену листу, учесници конкурса имају право приговора Комисији  за доделу средстава из буџета Градске општине Костолац за суфинансирање програма/пројеката цркава и верских заједница који се суфинансирају из буџета Градске општине Костолац у 2021. години, у року од 8 дана од дана објављивања листе. По приговору одлучује Комисија.

Одлуку о избору програма доноси Веће Градске општине Костолац, а председник Градске општине Костолац закључује уговор којим се уређују међусобна права, обавезе и одговорности уговорних страна.

Додатне информације у вези Конкурса можете добити у Управи Градске општине Костолац или на телефон број 012/241-830, особа за контакт, Срђан Радовановић члан Већа Градске општине Костолац.

НАПОМЕНА : Неблаговремене, непотпуне,  као и пријаве послате факсом или електронском поштом  неће се разматрати. Такође се неће разматрати пријаве уз које није достављен Извештај о утрошку средстава добијених из буџета Градске општине Костолац у 2020. години или пријаве удружења  за које је утврђено да су средства ненаменски утрошена.

 

 

 

      ПРЕДСЕДНИК ВЕЋА

                                                                  ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ КОСТОЛАЦ

                                                         Серџо Крстаноски, проф. физичке културе с.р.

ПРЕУЗМИ ОБРАЗАЦ

 • Костолац ноћу

  Костолац ноћу

 • Локомотива

   Локомотива у центру Костолца

 • Костолац на Дунаву

  Костолац на Дунаву

 • Панорама Костолца

  Панорама Костолца

 • Црква СВ. Максима исповедника

  Црква Св. Максима исповедника

 • Плажа

  Плажа "Топољар" - Купалиште

 • Археолошко налазиште

  Археолошко налазиште "Viminacium"

 • Плажа

  Плажа "Топољар" - Поглед са торња

 • Плажа

  Плажа "Топољар" - Поглед из ваздуха

 • Терени на паску

  Плажа "Топољар" - Терени на песку

 • Археолошко назалиште Viminacium

  Археолошко назалиште "Viminacium"

Контактирајте нас ...

Градска општина Костолац
Боже Димитријевића 12, 12208 Костолац, Република Србија
Тел. (012) 241 830

Email: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

mapa-footer

Број посета

Данас993
Јуче1801
Ове недеље11005
Овог Месеца32243
Укупно3827861

Ваша IP адреса је: 100.28.0.143 недеља, 21 July 2024 13:44
Scroll to top
DMC Firewall is a Joomla Security extension!